logo alča a mája aawesome.cz

Kde bezpečně spát ve městech na PNT?

Kde bezpečně spát ve městech na PNT?

Dálkové traily jsou úžasné v tom, že většinu svého času trávíte v přírodě (v lesích, v horách, u jezera,…) a spaní řešíte převážně “jen” kvůli vodě, vzhledem k terénu a případně vzdálenosti (tak, aby jste vystačili se zásobami jídla). Jakmile se ale dostanete do civilizace mezi lidi, je třeba řešit také bezpečnost a jakous takous vhodnost. Přeci jen spát ve městě na ulici (na lavičce, zástavce či na dětském hřišti) se v nouzi určitě dá, ale dostáváte tím nálepku “bez domova” a vystavujete se i riziku, že vás někdo vyžene nebo třeba taky okrade. My jsme se takovým situacím snažily vyhnout a  vždycky hledaly místo, kde jsme se cítily alespoň trochu v bezpečí.

Jednou z variant je samozřejmě koupit si ubytování. Přestože se do civilizace na PNT dostanete jen jednou za čas, i tak by se z toho stala výrazná položka v rozpočtu a my tedy hledaly způsoby, jak si někde ustlat zdarma nebo co nejlevněji. Zvlášť v druhé polovině trailu je několik trail angelů, kteří jsou nejen bezpečným místem, ale i překrásným setkáním s hikerskou komunitou.

Trail angelové

Jsou to výjimeční lidé, jsou to poklady na trailu, bez kterých by celá cesta byla o mnoho chudší. Inspirují, pomáhají, tvoří bezpečné přístavy. Myslete na to, abyste i vy byli přínosem – nemusí to být sixpack piv nebo hra na ukulele, třeba budou zrovna potřebovat někoho, kdo je vyslechne nebo povzbudí. Jsou tu pro Vás, ale nejsou to sluhové, jsou to lidé s obrovským srdcem.

Pokud se stavíte u některých z nich, vyřiďte jim naše srdečné pozdravy.

Kontakty na ně sem záměrně nepíšeme, aby nemohli být využíváni mimo trail. Pokud budete procházet PNT, setkáte se s nimi přímo na místě, zjistíte na ně kontakt přes FB skupinu nebo FarOut nebo třeba od jiných trail angelů či hikerů. Někde mají své kontakty na nástěnce v obchůdku či na poště. Ptejte se, lidi jsou tu milí a pomohou Vám.

Tady je seznam měst a osad, kterými PNT prochází a naše tipy na místa pro přespávání, Kde jsou trail angelové, zmiňujeme jejich jména a jak je najít. Snažily jsme se nabídnout jak dražší, tak i levnou variantu přespání, vždy s pohledem na to, aby se i samotný hiker cítil bezpečně. 

Polebridge 

Polebridge je malá vesnice ležící hned vedle NP Glacier a nabízí dvě varianty přespání. 

  1. varianta – za Polebridge jižním směrem se nachází The North Fork Hostel. Hostel vlastní fajnový chlápek, který pochází z Německa. Můžete si sem poslat také balík – pozor platí to samé jako u Mercantile obchůdku, že pošta sem chodí jen 2x do týdne. (A snadno se tak se svým balíčkem minete.)
  2. varianta – jít po trailu PNT a hned za městem zahnout do lesíka a přečkat noc. Polebridge je malé a narazíte zde jen na pár místních a turistů, kteří míří do NP Glacier. 

Eureka

Eureka je první trochu větší město a doporučujeme najít si ubytování, i když my jsme první noc strávily venku. Našly jsme si docela fajnové místečko v kopci dál od hlavní ulice a spaly jsme téměř nerušeně až do rána. Druhý den jsme se ale rozhodly jednu noc v motelu strávit, a to hlavně kvůli extrémním teplotám (přes den 40°C). Čekaly jsme totiž do druhého dne na otevření obchodu s filtrem na vodu a zůstaly tedy ve městě na dvě noci, což by jinak určitě nebylo potřeba. Ubytování se taky vyplatí kvůli teplé sprše s mýdlem a přeprání prádla v teplé vodě. Jinak žádnou krásu v motelu nečekejte – finančně nejlépe vyšel motel Ksanka Inn

  1. varianta – přespat venku na kopci dál od hlavní ulice (hlídejte si soukromé pozemky a viditelnost z domů)
  2. varianta – přespat v motelu Ksanka Inn. Informace o cenách a volných pokojích si můžete zjistit telefonicky a nebo na místo přijít osobně.

Bonners Ferry

Jelikož ubytování je v USA dost drahé, hledaly jsme (pokud se nedalo spát na divoko venku) například automobilové kempy (RV camping). 

  1. varianta – RV park Idaho byl fajnovej – cena $7 na 1 osobu. Můžete si postavit stan na nějakém rovném prázdném místě a k dispozici máte sprchu i toaletu. U recepce jsou zásuvky a stolečky, kde si můžete všechno nabít. K paní recepční jsme si schovaly na noční nabíjení i powerbanku. Celkově si tady už zvykají na přicházející PNT hikery. V roce 2023 paní majitelka poprvé uslyšela o PNT a zalíbila se jí myšlenka hiker boxů. Třeba už tam v dalších letech pro vás bude připravený. 
  2. varianta – Lodge Idaho (totožné místo jako RV park) Pokud by se vám nechtělo spát ve stanu a nevadilo utratit nějaký ten peníz navíc, máte i možnost spát v nádherném ubytování lodge, které je za stejnou cenu jako neutěšený motel v Eurece. 

Čeká Vás jedna z nejtěžších etap PNT, určitě bychom doporučily si tu opravdu odpočinout, hodně se hydratovat, zkontrolovat počasí a především mapy. Až za dva dny budete v nejtěžším bushwhacku, rádi si vzpomenete na pohodu v Bonners Ferry.

Metaline Falls

Metaline Falls je malá osada, kde je pár westernových domků, kavárna, kino a hotel. Zprvu to vypadá, že nejspíš budete muset přečkat noc někde na ulici, i když jste ochotni platit za ubytování, protože se nedoboucháte do hotelu. Ale Metaline Falls toho nabízí víc, než jde na první pohled poznat. 

  1. varianta dražší – Historic Washington Hotel – Pokud byste chtěli přespat v hotelu, tak na dveřích najdete telefonní číslo a s hostitelkou se po telefonu třeba domluvíte. 
  2. varianta zadarmo – My jsme měly v plánu přespat v parku, jelikož město Metaline Falls je příjemně hiker friendly. V parku najdete kohoutek s vodou, nabíjení i toitoiku. Copak potřebuje hiker něco víc? 🙂
  3. varianta u trail angela – poznat místní lidi a dovědět se jejich příběhy je vždycky bonus. Navíc na téměř neznámém PNT je trail angelů poskrovnu, takže doporučujeme nevynechat. Trail Angel Mary vlastní zdejší biák. Potkáte se s ní třeba v kině za pokladnou, nebo u jejího domu hned naproti.  Dá se tu postavit stan na dvorku (trochu bizár skoro jako na smetišti), mají tu i malý hiker box a hlavně kohoutek s vodou. 

Northport 

Northport není sice nejlepší zastávkou pro dokoupení jídla, ale žijí tu úžasní Trail angelové. V aplikaci FarOut už jsou zmíněné dokonce dvě možnosti přespání a najdete tam i veškeré kontakty. My jsme se domluvily s Jami a Joshem, dvěma krásnými lidmi, kteří budují úžasné místo pro hikery kde se opravdu cítíte i jen na den jako doma. Dali jsme si společný oběd, večeři, Josh nám dokonce ráno přinesl kávu až do stanu. Jen těžko se odcházelo dál. 

1 – varianta rovnou jít dál – Metaline Falls bylo nedávno a do Republic se dá případně dostat z dřívější odbočky

2  – varianta u trail angela

Republic

Republic je hodně hiker friendly malé město. Nejen to, je doslova plné lidí připravených Vám jakkoli pomoct – na poště, v obchodě, na ulici i v kavárně. Najdete tu vše, co by jen špinavý, hladový a unavený hiker mohl potřebvovat. Můžete přespat v motelu, či se zkontaktovat s nějakým trail angelem. V obchůdku Coop, který je v horní části hlavní ulice, najdete drobný hiker box i tabuli, kde jsou veškeré kontakty na trail angely. My jsme se ozvaly místnímu šerifovi Samovi. Pokud nemáte US SIM kartu, dá se zdarma zavolat z místní knihovny. 

  1. varianta dražší – například Northern Inn
  2. varianta zdarma – trail angelové. Trail angel Sam je mladý sherif, který vám umožní spát na jeho zahradě, či v jednom z prázdných pokojů, když tam zrovna nemá nějakého jiného hosta. Můžete využít kuchyň a koupelnu i prádelnu. Se Samem jsme si vyprávěli různé historky až do pozdního večera a bylo to moc fajn setkání. Dokonce nám nabídl odvoz zpátky na trail, abychom nemusely stopovat.

Do města Republic se dá z trailu dostat hned třikrát. PNT totiž velkým obloukem tvoří “U” v jehož středu je město. Záleží jen na Vás, jak Vám vystačí jídlo a jak moc se Vám bude stýskat po čerstvé zelenině nebo dobré kávě 🙂 

Oroville

Cesta do Oroville vede i kolem Bonaparte Lake, které je sice placeným kempem, ale pro hikery tu občas správce najde volný flek zdarma. Určitě se nejdříve zeptejte a doufejte v jeho dobrou náladu. Každopádně je to překrásné místo pro kempování – voda doslova zve ke koupání, dřevěný stůl s lavicí je příjemná změna oproti večeři na zemi a prý je tu i drobné občerstvení. 

Oroville je velké město, do kterého z krásných a klidných kopců dojdete posledních pár kilometrů po rušné silnici. Najdete tu spoustu obchodů, motelů i RV campů. Nechybí prádelna, kavárny ani restaurace.

  1. varianta levnější – RV parky River Oaks nebo Osoyoos Lake Veteran park
    Za přespání v kempu zaplatíte něco kolem $7 za osobu. 
  2. varianta dražší –  Camaray motel – počítejte s tím, že cena za pokoj bude nejspíš nad $100.

Mazama 

Mazama je malinkaté městečko, kde se nachází Lion´s Den, dříve zde bydlela Ravensong (první žena, která v roce 1976 prošla celé PCT z Mexika do Kanady). Před pěti lety jsme se tu u ní zastavily po dokončení Pacifické hřebenovky a nestačily se divit příběhům. Dnes už tu nežije, prodala místo Mary, která se o místo nadále stará. Přijíždí sem různí dobrovolníci a pomáhají s celým chodem. Je tu úžasná hikerská komunita, která nás naprosto odzbrojila – možnost přespání, resupply, odvozu, odpočinku, rady, vyprání, sprchy, vaření, společných večeří, kontaktů… 

Je tu také malý domek určený pro hikery, kde se nachází kuchyň, společenská místnost, sprcha a záchod. Venku je spousta místa na postavení si stanu. V sezóně, kdy sem přijde hodně hikerů, se nepoužívá vnitřní záchod, ale jsou venku připraveny toitoiky, které jsou čisté a udržované. Najdete tu jak hiker box s jídlem i vybavením, tak i lidi s dobrým srdcem.  

Concrete

Malé město ve kterém naleznete vše, co potřebujete – velké obchody, hotely, motel, kavárnu, pekárnu, fast foody, i proslulou zmrzlinárnu. 

Jelikož se udělalo fakt ošklivo a už se na nás podepisoval trail, rozhodly jsme se, že si tu zaplatíme ubytování a odpočineme si. Hned v centru městečka se nachází hotel Mt. Baker, který stojí kolem $120. Pokoje jsou oproti pokojům v motelu opravdu krásné. Jsou tam vždy obývák s kuchyňkou a ložnice a velká čistá koupelna. Rozhodně doporučujeme.  

Další ubytování je na kraji poblíž velkých obchodů, ale je dražší a horší kvality.

  1. varianta dražší – hotel Mt. Baker
  2. varianta zdarma – vůbec tu není nutné trávit noc, ale vrátit se na trail. Případně se dá zalézt někam podél cyklostezky Cascade trail.

Lyman

Lyman je tak malá osada, že tu nenajdete ani obchůdek, ani ubytování. Rozhodně se ale můžete zastavit za skvělým manželským párem trail angelů Billie a Eddy. Na FarOut najdete kontakty, takže se můžete spojit. 

V následujících mílích vede trail často malými vesnicemi a civilizací, najednou jsou tu trail angelové velmi blízko za sebou, méně než den cesty. Ani jsme neplánovaly se u všech zastavit, ale nakonec z toho vznikla překrásná setkání!

Alger

U městečka Alger na břehu jezera Lake Samish bydlí další skvělí trail angelové – bude tam na Vás čekat “mamma” Mary Walker. Ta se právě nyní v roce 2024 vydala na svůj thru-hike PNT. Spojit se s nimi můžete opět přes FarOut nebo přes hikerskou komunitu na Facebooku. Naprosto nás odzbrojila jejich otevřenost, štědrost a péče. 

Edison

Kousek za osadou Edison bydlí úžasný trail angel Mark. Jeho “Way too cool barn” stodola je otevřená všem hikerům a něco tak stylového jsme ještě nezažily. Mark je rockový motorkář v důchodu se svérázným humorem, bouřlivým smíchem a obrovským něžným srdcem. Okamžitě jsme si ho zamilovaly. Ve stodole je lednice, která nikdy nezeje prázdnotou a jeho silné příběhy stojí za to si poslechnout u slabého piva! Spojit se s ním můžete také přes FarOut, případně přes kontakt u předchozích trail angelů.

Anacortes

Je velké město, je tu spousta hotelů i motelů. My jsme se spojily se dvěma dalšími hikery a sdíleli jsme společně hotelový pokoj poblíž trailu, který prochází napříč celým městem. 

Spaní ve zdejších parcích je nelegální a moc jiné přírody tu není. Když jsme se vracely z dokončeného trailu, strávily jsme jednu noc na pobřeží na malé pláži u přístavu s plachetnicemi.

  1. varianta dražší – motel
  2. varianta zdarma – moc možností tu není, snad jen ta pláž při pobřeží (cítily jsme se celou dobu bezpečně)

V podstatě celou dobu, kdy se přechází ostrovy v Pugetově zálivu, je civilizace na dohled. Minimálně jednou se nějakému spaní ve městě prostě nevyhnete.

Port Townsend

Port Townsend je stylové historické městečko, kam přijedete trajektem z ostrova Whidbey Island. My jsme nakonec přespaly v RV kempu ve Fort Worden Historical state park, který je kus od trailu, ale dá se sem dostat městskou hromadnou dopravou. Busy jsou tu zdarma. Legálně se v těchto oblastech nikde v přírodě jinak spát nedá, takže pokud nechcete spát někde na lavičce, vyplatí se placené kempy. V tomto kempu jsou i místa pro hikery i bikery za cca $7 na osobu. Je možné spát i na druhé straně trajektu, kde je také state park s placeným kempem.

  1. varianta dražší – ubytování ve městě
  2. varianta levnější – $7 v kempech
  3. varianta zdarma – spíš moc ne

Port Angeles

Port Angeleles je velké město, kde jsou motely, hotely a velké obchody. První návštěva ve městě byla pro nás rychlá. V poledne jsme přijely do města, nakoupily zásoby na další týden a ve tři odpoledne už jsme byly zpátky na trailu, ale je tu ještě jedna skvělá varianta:

Na kraji města bydlí skvělí trail angelové Rosie (Kindabird) a Steven (SOS) s malým synkem (Baseweight). Spojit se s nimi můžete opět přes FarOut, kde sdílí telefonní číslo i email.

SOS pracuje v knihkupectví dole ve městě a Kindabird je zdravotní sestřička, určitě se jim tedy ozvěte včas, aby byl někdo doma.

  1. varianta dražší – ubytování ve městě
  2. varianta zdarma – trail angelové

Forks

Forks je poslední město, které navštívíte před koncem PNT. Je to hodně drahé město, takže popravdě ani nedoporučujeme spaní v hotelu či motelu. My jsme přespaly na divoko u Timber muzea v lese, kde jsme si stan postavily až hodně pozdě večer a brzo ráno před svítáním jsme pak stan sbalily. 

  • varianta hodně drahá – ubytování v hostelu/motelu
  • varianta zdarma – přespat nadivoko (ale bacha na upíry a vlkodlaky)

odběr novinek